HIITE MAJA

Käimas on Hiite kuvavõistlus 2016, kuhu oodatakse fotosid hiitest ja teistest looduslikest pyhapaikadest. Võistluse eesmärk on väärtustada põliste pyhapaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende hetkeseisund ning suunata inimesi pyhapaiku kylastama ja hoidma, teatas Hiite Maja sihtasutus.

Tänavu yheksandat korda toimuva rahvusvahelise võistluse teemaks on looduslikud (mitte ehitatud-rajatud) pyhapaigad: hiied ja pyhad mäed, veekogud, puud, kivid jm loodusobjektid, kus juba meie esivanemad käisid palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas jm kombetalitusi täitmas.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot.  Lisaks jagatakse eriauhindu teemadel: hiis, pyha puu, kivi, veekogu, annid, hiie valu, pärimus, Vana-Võromaa, Virumaa, Mulgimaa,  Jõgeva maakond, saared, looduskaitse jm. Oodatud on ka mujal maailmas tehtud ylesvõtted. Esmakordselt on võistluse lehekylg avatud lisaks eesti keelele ka  inglise ja vene keeles.

Fotovõistluse patroon Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas kutsub kõiki pärandisõpru pyhapaiku jäädvustama. "Hiite fotovõistlusel osaledes aitate jäädvustada haruldast ja väärtuslikku osa Eesti ja maailma pärandist. ERM on võistlust varemgi toetanud ja teeb seda ka tänavu. Saatke oma pildid võistlusele ning tulge kindlasti ka 3.12.2016 ERMi uude majja osa saama ilusast autasustamissyndmusest. Kõik pärandisõbrad on teretulnud" kutsus Tõnis Lukas.

Võitjate autasustamine toimub 3.12.2016 Tartus Eesti Rahva Muuseumi uue hoone konverentsisaalis.

Fotosid saab võistlusele saata kuni 31.10.2016 aadressil: http://www.maavald.ee/kuvavoistlused/h
Soovitav on saata oma kaastööd siiski võimalikult peatselt ning mitte jätta seda viimasele hetkele. Siis on korraldajatel võimalik võistlejaid piltide sobivuse osas nõustada ning vajadusel jõuab teha ja saata täiendavad pildid.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pyhapaigad inimkonna ning ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Looduslikke pyhapaiku leidub paljudel põlistel rahvastel ning need kuuluvad inimkonna yhispärandisse. Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat pyha kivi, puud ja allikat ning sadu ristipuid. Pyhapaikasid leidub kõikides maakondades ja kihelkondades ning paljudes kylades. Enamik meie pyhapaiku on ohustatud ja kadumas unustamise tõttu.

Hiite kuvavõistlust korraldavad Hiite Maja SA, Maavalla Koda ning Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus.

Võistlust toetavad: Wiedemanni tõlkebüroo, Hõimurahvaste Programm, Eesti Kultuurkapital, Kehrwieder, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Eesti Rahva Muuseum, Võro Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Võrtsjärve Sihtasutus, Uma Leht, Tihuse hobuturismitalu, Eesti Folkloorinõukogu, Muinsuskaitseamet, Keskkonnaamet, Jõgeva Maavalitsus, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Krautmani Massaaži- ja Terviseakadeemia, Harmoonikum, Viru Folk, Roheliste Rattaretk, Looduse aasta foto, Kirjastus Pegasus, Põlistarkuste ja Rahvaravi Kool, Mooska talu, Tagavälja talu, SA Kalevipoja Koda, Eesti Trükimuuseum, Siniallika trahter ning meestelauluselts LÜÜ-TÜRR.

Lisateavet:
http://www.maavald.ee/kuvavoistlused/h 

Inglise keeles:
http://www.maavald.ee/en/image-contests/2016

Vene keeles:
http://www.maavald.ee/ru/h-ru/maavalla-hiied-2016